After earth review

MV5BMTY3MzQyMjkwMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMDk2OTE0OQ@@._V1_SX214_.jpgDe mensheid heeft de Aarde dusdanig verpest dat ze besluiten te evacueren. Ze vinden een soortgelijke planeet genaamd Nova Prime. Maar ze zijn er niet alleen, de mensheid wordt flink opgejaagd door gespecialiseerde wezens genaamd de Ursa. Deze monsters zijn doof en blind, maar kunnen toch zien door de angst van mensen te ruiken. De mensheid heeft het moeilijk in z’n strijd tegen de Ursa totdat generaal Cypher Raige opeens leert te ‘ghosten’, wat inhoudt dat hij zijn angst compleet weet uit te schakelen. Cypher loopt over het slagveld en hakt links en rechts Ursa’s in mootjes. Dit levert hem een legendarische status op binnen het leger, waardoor hij continu aan het werk is en daardoor zijn gezin nauwelijks ziet. In een poging de relatie met zijn puberende en rebellerende zoon weer op te bouwen, besluit de generaal hem mee te nemen op een relatief ongevaarlijke missie.

Dit loopt fout wanneer hun schip door asteroïden wordt geraakt en ze neerstorten op, jawel, planeet Aarde.  De bemanning is dood en Cypher heeft z’n benen gebroken, dus het is aan zijn zoon Kitai om door de gevaarlijke jungle op zoek te gaan naar een apparaatje dat een signaal kan versturen en tot hun redding kan leiden. Maar de fauna op Aarde is - in de duizend jaar dat de mensheid weg is geweest - geëvolueerd. En er loopt een ontsnapte Ursa rond. En Kitai? Die is nog niet in staat de dingen te doen die zijn vader kan.

Voor zo ver klinkt het allemaal goed en als je dit leest zou je denken dat dit een echt goede film is. Blijven denken is dus de boodschap want dit is volgens mij de meest vervelende film die dit jaar is uitgebracht. Ik had dit vermoeden al toen de film in de bioscoop uitkwam en besloot dus te wacht tot hij kon gehuurd worden, en wat ben ik daar nu heel blij om. De makers hebben met Will Smith kijkers gelokt terwijl zijn rol eigenlijk een bijrol is, het is zijn zoon Jaden die het hoofdpersonage is en dit is voor hem nog veel te veel hooi op zijn vork.

Het beste ding aan After Earth is, haar universum. De filmmakers maakten een Bijbel van 300 pagina's die gedetailleerd de geschiedenis van de mensheid beschrijft in aanloop naar de gebeurtenissen van de film, met inbegrip van de oorlog waar ninja Will Smith eigenhandig de mensheid red. Als ze nu hier eens een film hadden van gemaakt, in plaats  een over een snotaap die rondloopt in een bos het zou pakken beter geweest zijn.


De commentaren zijn gesloten.